logo

•• Hygienická prax ••

Správna hygienická prax je súčasťou správnej výrobnej praxe a spolu tvoria celok umožňujúci zabezpečiť zdravotnú neškodnosť potravín. V Slovenskej republike upravuje zásady správnej výrobnej praxe druhá časť 8. hlava Potravinového kódexu. Výrobca potravín v súlade s týmto predpisom:

  • zabezpečí, aby sa celý technologický proces od získavania zložiek potravín až po balenie, skladovanie, prepravu a uvádzanie potravín do obehu vykonával hygienicky vyhovujúcim spôsobom,
  • identifikuje každé miesto v technologickom procese, ktoré by negatívne ovplyvňovalo zdravotnú neškodnosť a kvalitu a definuje technické a technologické parametre, ktoré je potrebné dodržiavať, aby nedochádzalo k hygienickým rizikám a zabezpečí, že primerané bezpečnostné postupy sa identifikujú,
  • rozpracúva hygienický režim výroby na základe požiadaviek všeobecne záväzných právnych predpisov,
  • vypracuje na zabezpečenie hygienického režimu výroby sanitačný program podľa prílohy č. 1 k tejto hlave potravinového kódexu.

Princípy správnej výrobnej a hygienickej praxe sú základom a najjednoduchším odrazovým mostíkom pre zavedenie systému HACCP.

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...